Aquest matí li he preguntat a Ramon Llull, portador del “Futuro Catalán” sobre el meu futur, i “Et in Arcadia ego” ha sigut la seua resposta.
“Et in Arcadia ego” és una expressió llatina envoltada de més misteri del que em pensava, pel que he pogut llegir per Internet. Aquesta frase apareix en una de les cartes de la famosa baralla de Ramon Llull (esriptor mallorquí 1232?-1316? ) i el seu significat sempre ens ha intrigat a mi i a tots aquells que han vist el seu futur definit per aquesta carta, però desconeixia el seu caràcter sinistre.
El significat literal és “i jo també, en Arcadia”. Això ja ho sabíem, però no coneixíem res més enllà. Segons he vist a la web de ”La aventura de la historia” (El Mundo) estar en Arcadia, una regió grega a l’interior del Peloponeso, significa estar dins d’una utopia, d’un món de bellesa i felicitat, però aquest significat va canviar al Barroc, que convertí l’expressió en un símbol del triomf de la mort sobre paradisos ficticis.
Et in Arcadia ego, va servir d’inspiració per a alguns pintors del barroc italià i francés (sobretot als catòlics), que empraren aquesta expressió com un recordatori de les vanitats humanes front a la mort (tema molt recurrent per a aquesta religió) i que interpretaren el subjecte de l’oració com la mort. Crec que El Guernico en 1618 fou el primer en emprar aquest motiu en la seua pintura, i serví d’inspiració a Nicolas Poussin per a realitzar dues obres titulades de la mateixa manera: “Los pastores de la Arcadia”.
el quadre es nega a pujar
1629-1630 Los pastores de la Arcadia Il Guernico, Giovanni Francesco Barbieri
1629-1630 1638-1640
Los pastores de la Arcadia, Nicolas Poussin
Sobre l’expressió també he llegit a la Wikipedia que com que al quadre apareix un esborrany, pot ser que en realitat la frase original fora així: “Et in Arcadia ego sum”, amb la qual cosa s’ha especulat que en realitat la frase siga un anagrama de “Arcam dei tango Iesu”, que significa “He tocat la tomba de Jesús”, és a dir, que dins de la tomba estaria l’ossera de Jesus de Nazaret. Però açò ja s’escapa de tota història oficial.
Una altra llegenda es nodreix d’aquesta expressió. No se sap si és realitat o literatura, però segons es diu hi existia una societat secreta de mitjans dels anys 50 i que tingueren una gran influència en la societat occidental, els Prioratio de Sión. Tant aquesta societat com la família Plantard empraren Et in Arcadia ego com a divisa oficial, segons es va dir en 1964.
Es veu que aquesta família es va inventar una dinastia i els seus objectius eren:
-La fundació d’un “Sant Imperi Europeu” que es convertiria en la seguent superpotència i el promotor d’un nou ordre mundial de pau i prosperitat.
-La suplantació de l’Esglesia Catòlica Romana per una religió estatal ecumènica i messiànica gràcies a la revelcació del Sant Grial i el “Testament de Judas”, que demostraria les causes dels seguidors de Juan el Baptista i trauria a la llum pública els descendents de Jesús i Maria Magdalena.
-La restauració del rei ungit del Gran Israel (el descendent del rei David)
(aquesta història és massa llarga i complexa...per a més informació consulteu la
WIKIPEDIA)
després de tot...ara no sé què pensar sobre la meua carta